https://www.youtube.com/watch?v=8tAKK4L3aSQ
Nog 0 dagen te gaan.
102%
€ 4.580,48 opgehaald
€ 4.500,00 doel

‘De Erfschat’

Door: Marlene van Steensel

Achtergrond

Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van een jeugddorp, geïnspireerd op het bestaande Jeugddorp de Glind. Een geïsoleerd dorpje nabij Achterveld waar al meer dan 100 jaar kinderen die niet thuis kunnen opgroeien worden ondergebracht in pleeggezinnen en Internaten.

De Erfschat betreft een bio-fictieve roman waarin feiten en fictie vrijelijk zijn vermengd. De personages zijn ontsproten uit de ervaringen van de schrijver als kind, de ervaringen als professional in de (jeugd)zorg en uit de fantasie van de schrijver. De personages zijn fictief maar representeren een beleefde werkelijkheid. Door de unieke samensmelting van persoonlijke en professionele ervaring met jeugdzorg en getalenteerd schrijverschap biedt deze roman in de vorm van een meeslepend, en geregeld spannend verhaal, toegang tot thema’s op een diepere laag, die raken aan persoonlijke thema’s en actuele maatschappelijke thema’s.

Thema’s zijn:

Oorlogstrauma, koloniaal verleden in Nederlands Indië, discriminatie en stigmatisering, veerkracht, verbinding en vriendschap.

KOPP-kinderen (kinderen van ouders met psychiatrische problemen), de betekenis van het delen van ervaringen jeugdzorg, pleegzorg.

Synopsis
Biografie
Updates
Reacties

Synopsis

Lottes vader heeft in 1949 het ereteken voor orde en vrede ontvangen maar draagt de demonen van de oorlog in voormalig Nederlands Indië met zich mee. Als Lottes moeder plotseling overlijdt lukt het de oud KNIL-militair niet de vrede in eigen huis te bewaren en valt het gezin uiteen. Lotte komt terecht in een pleeggezin in het jeugddorp. In het streng gereformeerde, min of meer van de wereld afgesloten dorp, wonen 180 uithuisgeplaatste kinderen. Met een aantal kinderen raakt Lotte bevriend maar ook wordt zij geconfronteerd met botsende belangen en onnavolgbare grillen van de volwassenen. Wie kun je wel en niet vertrouwen? Welke demonen komen hier tot leven? En welke geheimen moeten koste wat het kost verborgen blijven? In deze smeltkroes van achtergronden en culturen lopen de spanningen geregeld hoog op.  Aan Lottes verblijf in het jeugddorp komt dan ook onverwacht een einde.

Dertig jaar later bezoekt Lotte een reünie van het jeugddorp. Oude vriendschappen herleven maar ook oude schimmen uit het verleden duiken op.

De Erfschat is een verhaal over doorgegeven oorlogstrauma, vriendschap en veerkracht en brengt een ongekende wereld krachtig en helder in beeld.

Biografie

Over de schrijver: Marlene van Steensel

Marlene  van Steensel woonde na het plotselinge overlijden van haar moeder zelf, een periode in Jeugddorp de Glind. Op 17-jarige verhuisde zij naar Leiden om een opleiding social work te volgen. Tijdens het werkzame leven, heeft zij diverse studies voltooid op het gebied van coaching, mediation, management en psychologie.

In 2018 startte zij met de basisopleiding op de Nederlandse Schrijversacademie en rondde deze in 2020 af met de specialisatie Romans en Korte verhalen. Gevoed door haar eigen ervaringen en geïnspireerd door de vele verhalen van anderen over jeugdzorg ontstonden in deze periode de eerste contouren voor een roman.

Marlene is werkzaam als coach, mediator en HBO-docent (social studies, coaching en mediation).  Daarnaast is zij oprichter vande stichting BE4YOU2, een platform voor mensen met ervaringen met jeugdzorg die leidden tot uithuisplaatsing.  Zij initieerde en begeleidde verschillende projecten, waaronder het Ervaringshuis (2016) voor thuisloze 18+ jeugdzorgverlaters. Sinds het verschijnen van het rapport van hoogleraar pedagogiek Mischa de Winter Onvoldoende beschermd (2019 geweldsmisdrijven tegen kinderen in de jeugdzorg) begeleidt zij bij BE4YOU2 lotgenotengroepen.

Updates

Deze auteur heeft nog geen updates geplaatst.

Reacties

Nog geen reacties

Meld je aan voor de Boekfunding update

Wij sturen 2 keer per maand een update met nieuwtjes en vermaak.
Elke drie maanden verloten wij een boekenpakket met 5 boeken onder de nieuwe leden.

Voornaam

E-mailadres


Ik ontvang 2 keer per maand de updates van boekfunding, waarvan ik me op ieder moment kan afmelden
Ik heb het privacy reglement hier gelezen